Blog Frank Naert

vrijdag, oktober 30, 2009

Eerste schuchtere stap naar sanering

De begrotingsdocumenten van de gemeente zijn reglementair wel in orde, maar voor de leek, en dus ook voor het gemiddelde gemeenteraadslid, zijn ze moeilijk te doorgronden. Het zou dus handig zijn om er een gebruiksvriendelijke uitleg bij te krijgen. Bij gebrek daaraan moeten we zelf onze weg vinden, zoals gisteren op de gemeenteraad met de tweede begrotingswijziging over 2009.
Als we die documenten juist hebben gelezen en de situatie na die wijziging vergelijken met de oorspronkelijke begroting dan zou het volgende gewijzigd moeten zijn. De gewone ontvangsten stijgen met ca. 10 miljoen €. Daarvan is 5,8 mln € afkomstig van het beter dan verhoopte resultaat over 2008, 1,5 miljoen overboeking uit het reservefonds, 1 mln € meer ontvangsten eigen dienstjaar (vooral te wijten aan hogere belastingopbrengsten) en 1,8 mln € van vorige dienstjaren (wat dat ook moge betekenen). Op de gewone uitgaven van het eigen dienstjaar wordt ca 2,1 mln € bespaard. Samen met die 10 mln € extra ontvangsten creëert dat via overboekingen van de gewone naar de buitengewone dienst een ruimte van 12,4 mln € extra buitengewone ontvangsten. Daarbovenop komen nog extra buitengewone ontvangsten ten belope van 4,8 mln € als gevolg van het beter dan verhoopt resultaat in 2008. Van dat extra potje wordt gebruikt gemaakt om voor 7,2 mln minder nieuwe schuld aan te gaan dan voorzien. De overige 10 mln € duikt op bij de buitengewone uitgaven waar ze hoofdzakelijk gebruikt worden om voor 7,2 mln € extra schulden af te betalen en 2,2 mln € extra investeringen te doen.
Om dit ingewikkelde verhaal samen te vatten: de extra opbrengsten afkomstig van vorige jaren en van besparingen worden gebruikt om minder schuld aan te gaan en bestaande schuld vervroegd af te betalen. Daardoor gaat de schuld voor het eerst sinds jaren naar omlaag. Men kan dus stellen dat er voor het eerst schuchter aan een sanering van de gemeentelijke financiën wordt begonnen, zonder daarbij de belastingen te verhogen. Er is evenwel nog een lange weg te gaan.