Blog Frank Naert

vrijdag, oktober 03, 2008

Fortis, Dexia en de gemeente

De hoofdredacteur van Knack schiet met scherp deze week in zijn editoriaal over de Fortisperikelen: "De frigoboxtoerist, die in Knokke nauwelijks wordt geduld, mag daar dan de rekeningen voor het financiële vandalisme van de familie Lippens gaan betalen."

Een peiling in de Kneistikrant wijst er dan weer op dat twee derden van de deelnemers denkt dat de Fortisproblemen geen invloed zullen hebben op het beleid van de gemeente. 
In het licht van één en ander is het interessant eens te kijken naar de beleggingen van de gemeente en de eventuele gevolgen daarop van de kredietcrisis. 
De gemeentelijke balans 2007 toont dat er voor ongeveer 23 mln € financiële vaste activa zijn, 20 mln € in overheidsondernemingen en 3,2 mln € in privé-ondernemingen. Meer informatie wordt niet gegeven. Het onderscheid tussen privé en overheid is waarschijnlijk weinig relevant, omdat een overheidsonderneming zoals de Gemeentelijke Holding dan weer belegt in een beursgenoteerd bedrijf zoals Dexia. Ook via Finiwo wordt belegd in beursgenoteerde bedrijven zoals Electrabel Customers Solutions, Telenet en Elia.
Uit het jaarverslag van de Gemeentelijke Holding 2007 leren we dat Knokke-Heist eind 2007 een bedrag van 6,6 mln € in Dexia belegd had. Sindsdien is de koers van Dexia met ongeveer tweederden gezakt van 23 € naar 8 €. Als we goed kunnen rekenen een virtueel verlies van meer dan 4 mln €.
Bovendien zal het dividend dat Dexia jaarlijks aan de gemeenten uitbetaalt hoe dan ook naar beneden moeten gaan, als gevolg van de kapitaalsverhoging van de reddingsactie. 
Ziet er allemaal niet goed uit. We zullen het eens aan onze bestuurders vragen.