Blog Frank Naert

donderdag, november 20, 2008

Slecht financieel beheer

De financiële gezondheidstoestand van de gemeente kan afgelezen worden van twee zaken:

  • De gewone dienst eigen dienstjaar. Deze benadering zuivert de verschuivingen van middelen over de jaren en het gebruiken van reserves weg zodat we een juist beeld krijgen van de normale jaarlijkse ontvangsten en uitgaven.
  • De evolutie van de schuld.

Beide indicatoren staan al jaren op rood en ook voor de nabije toekomst is er niet veel verbetering vatbaar.

Het saldo in de gewone dienst eigen dienstjaar, dat vroeger altijd flink positief was, is in 2007 terugvallen op een bedrag van 600000 €, duikelt naar een deficit van 3,8 mln euro in 2008 en verdubbelt voor 2009 7 mln euro.

Daarbij moeten we nog in acht nemen dat de belastingopbrengsten in 2008 met 7 mln euro gestegen zijn, dit is met 12,7 %.

De schuld zal afkloppen op een 113 mln euro, 38 mln euro meer dan een zestal jaar geleden.

We kunnen moeilijk anders dan vaststellen dat de financiële toestand van de gemeente verziekt is. Ondanks de enorme belastingverhoging en ondanks de toename van de schuld zakt de gewone dienst spectaculair onder nul.

Er moet dus ingegrepen worden. Er moet een omslag in het financieel beleid worden gemaakt. We zien evenwel dat het bestuur terugschrikt om dat te doen.

Wat stellen we immers vast mbt de evolutie van de uitgaven tussen 2007 (rekening) en 2009 (begroting):

Personeel: + 3,6 mln euro (+17 %)

Werkingskosten: + 2,4 mln euro (+ 20 %)

Overdrachten (OCMW, politiezone): + 3,3 mln euro (+ 15,8 %)

Schuldenlast: + 2,1 mln euro (+20 %)

Totale uitgaven: + 11,4 mln euro (+ 18 %)

Gegeven deze cijfers vragen we ons dan ook af: waar zitten de inspanningen om de begroting op het goede spoor te zetten? Het is dweilen met de kraan open. Binnen twee jaar moet er weer naar bijkomende belastingen worden gezocht. Men spreekt zelfs van 10 mln euro extra belastingen in 2011!