Blog Frank Naert

vrijdag, maart 30, 2007

Recuperatie BTW zwembad via autonoom gemeentebedrijf?

Zoals zovelen kijken wij ook uit naar het zwembad. Niet meer naar Blankenberge moeten is een prettig vooruitzicht. Het project Duinenwater heeft evenwel heel wat voeten in de aarde. Ingewikkelde ruilconstructies die de kosten voor de gemeente moeten minimaliseren en ervoor zorgen dat er vooral niet teveel belastingen moeten worden betaald. Daarbij speelt het op te richten autonoom gemeentebedrijf een rol.
Op de gemeenteraad van eind februari werd een uiteenzetting gegeven over dit autonoom gemeentebedrijf. Op een expliciete vraag van mijn kant of de BTW-constructie rond het te bouwen zwembad nog zou mogelijk blijven ingevolge de recent aangepaste wetgeving rond deze autonome gemeentebedrijven, werd geantwoord dat dit geen probleem zou vormen: de gemeente zou in ieder geval de BTW op het zwembad kunnen recupereren.
Haaks daarop staat evenwel een mededeling van de Vereniging van Vlaamse Gemeenten en Steden VVSG dat dergelijke constructies tussen gemeenten en gemeentebedrijven toch niet meer mogelijk zouden zijn. Gisteren heb ik dit probleem voorgelegd op de gemeenteraad. De burgemeester verklaarde daarbij dat er geen problemen met de BTW zouden rijzen. Overtuigd ben ik toch niet helemaal. Blijft dus te volgen.