Burgemeester en eerste schepen maken gemeenteraad bloemetjes wijs
Discussies in de gemeenteraad duren meestal niet lang. Je maakt een punt en je krijgt een nietszeggend antwoord of een ontkenning en de kous is af. Als er verkeerde informatie gegeven wordt is er geen haan die ernaar kraait.
Twee recente voorbeelden.
De openbare verlichting op de zeedijk wordt vernieuwd. De keuze is tussen aluminium en inox armaturen. Verschil in kostprijs 200000 € meer voor inox. De gemeente kiest voor inox. De argumentatie van de burgemeester is onder andere dat men in Blankenberge en Zeebrugge problemen heeft met aluminiumpalen op de zeedijk. Wat blijkt evenwel bij navraag?Blankenberge ontkent formeel dat er problemen zijn en in Zeebrugge heeft men geen aluminiumpalen op de zeedijk.
Tweede voorbeeld: het college was onlangs van plan om door middel van een voorkooprecht een woning in de Polderstraat aan te kopen voor t'Heist Best, nadat het dit eerder had gedaan voor het OCMW eveneens in de Polderstraat. Op het laatste ogenblik wordt de aankoop afgeblazen. Op mijn vraag waarom antwoordt de eerste schepen dat dit was op vraag van t'Heist Best dat niet langer geïnteresseerd was. Wat blijkt uit door de gemeentediensten nagezonden briefwisseling: deze informatie is onjuist. Het voorkooprecht werd ingetrokken door het college omdat de oorspronkelijke koper erom verzocht had. Waarom het college hierop ingaat (plat electoralisme?) blijft dus onduidelijk evenals het beleid van de gemeente ten aanzien van het voorkooprecht.
Conclusie: de burgemeester en de eerste schepen nemen het niet altijd even nauw met de waarheid. Dat hoeft niet te verwonderen, het is algemeen geweten dat een te lange tijd aan de macht leidt tot uitholling van normbesef.