Blog Frank Naert

maandag, mei 28, 2012

Pinksteren

Pinksteren, schitterend zomerweer en wat is er leuker om dan, lekker lui in een strandstoel bij 'baigneur' Pascale ter hoogte van de Raan, het strand- en watergebeuren gade te slaan. De zee zit vol met jachten, catamarans en andere zeilboten, hier en daar wagen de eerst baders zich in het nog frisse water. In de lucht hangt het vol met de zeilen van de kitesurfers. Iedereen heeft zijn eigen zone. De zwemmers blijven tussen de gele boeien, de kitesurfers blijven rechts van de rode boeien die zich iets ten oosten van de meest rechtse gele boeien bevinden. Tussen deze gele en rode boeien is er een bufferzone. Alles netjes geregeld dus. Maar ook hier volstaan de regels niet. Nogal wat kitesurfers hebben niet genoeg aan hun eigen zone en surfen om de haverklap de zwemzone binnen, sommigen laveren zelfs tussen de baders en de waterlijn door. Gelukkig dat er nog niet veel zwemmers zijn. Naarmate het water opwarmt en er meer zwemmers komen leidt dit onverantwoord gedrag gegarandeerd tot gevaarlijke toestanden. Sommigen van die kitesurfers zien er ook geen graten in om 'droog' te oefenen op het strand, te midden van de wel talrijke badgasten. Een gezin ontsnapt ternauwernood aan een aanslag door een laagvliegende kite. Ik wil de pret niet bederven, maar elk ongeval zal er een teveel zijn.

vrijdag, mei 25, 2012

Fietsen

De laatste tijd ben ik in nogal wat grote steden geweest en overal valt het op hoe de fiets er gepromoot wordt. Is het nu Brussel of Parijs, Antwerpen of Valencia, je vindt er telkens een systeem van huurfietsen. Verspreid over heel de stad zijn er depots van huurfietsen. Met je kredietkaart betaal je een borg en een zeer redelijke forfaitaire huurprijs. Bijvoorbeeld 3 euro voor een dag en 7 euro voor een week in Antwerpen. Daarbovenop is er nog een huurprijs afhankelijk van de tijd dat je de fiets gebruikt: het eerste half uur gratis, 0,5 euro voor het volgende half uur, 1,5 euro voor het volgende uur en 5 euro per uur voor de volgende uren. De fietsen zijn dus bestemd voor kortdurende verplaatsingen.
Gegeven dat Knokke-Heist bij momenten de allures van een grootstad heeft met druk autoverkeer tot gevolg zou dit een idee kunnen zijn. Ons fietspadennetwerk is voldoende uitgewerkt om dat op een veilige manier te doen. Het systeem zou van nut kunnen zijn voor korte verplaatsingen, bijvoorbeeld van randparkings naar de dijk en de winkelstraten. Juist omdat het om korte verplaatsingen gaat hoeven de fietsverhuurders langs de dijk hier geen concurrentie van te vrezen.
Het is het onderzoeken waard vind ik.